Waterpik® Waterflosser: Verwijdert tandplak significant effectiever dan flosdraad

Comparison of Two Interdental Devices on the Reduction of Plaque

Download samenvatting PDF


Doelstelling

Evalueren hoe effectief de Waterpik® Waterflosser tandplak verwijdert in vergelijking met een combinatie van flosdraad en een normale tandenborstel.

water-flosser-vs-string-floss

Methodologie

Zeventig personen namen deel aan dit gerandomiseerde, single use, single blind, parallelle klinische onderzoek. Deelnemers staakten alle mondverzorging gedurende 23-25 uur voorafgaand aan hun afspraak. Deelnemers werden gescreend en toegewezen aan een van twee groepen: Waterpik® Waterflosser plus a handmatige tandenborstel, of gewaxte flosdraad plus een handmatige tandenborstel. Instructies werden gegeven voor elk gebruikt product. Elke deelnemer poetste gedurende twee minuten volgens de Bass-methode. Groep 1 gebruikte de Waterflosser met 500 ml warm water en groep 2 gebruikte gewaxte flosdraad om alle delen tussen de tanden te reinigen. Deelnemers werden geobserveerd om te controleren of ze geen delen oversloegen en de instructies volgden. Scores werden geregistreerd voor de gehele mond en voor de marginale, approximale en linguale vlakken van elk subject volgens de Rustogi Modification Navy Plaque Index.

Resultaten

De Waterpik® Waterflosser verwijderde tandplak effectiever dan flosdraad: 29% voor de gehele mond, 29% voor approximale vlakken en 33% voor marginale vlakken.

Conclusie

De Waterpik® Waterflosser verwijdert tandplak op alle tandvlakken significant effectiever dan flosdraad.